Winchmore House

M Price recently worked on the glass facade at one of the most high-profile locations in the capital, here’s how it achieved the perfect finish.

M Price had to pull together all of its expertise and past experience of working in the London office market to deliver a flawless facade on Wichmore House, a scheme just off Fleet Street which is about as central as you can get and the hub one of London’s financial and media districts.

The 80,000ft office space required the design, supply and installation of over 4,000m² of curtain walling and anodised rain screen panels from the lower ground floor to the terraces. All roles taken on by M Price.

N

The brief was demanding as the client was after a crisp “seamless” glass facade which meant larger glass sizes and weights. Some panes weighed as heavy as 280kg. M Price got around these problems by consulting with specialists in this area, Sika Structural Glazing, to ensure that the process went as smoothly as possible and created the desired finished effect.

N

Adam Waring says: “Strong project management was required to deliver this project and M Price assembled a team of experienced personnel to design and manage the installation works coupled with a close working relationship with the projects supply chain including the aluminium glass and rain screen suppliers.

N

The main design concerns emanated from the need to re-clad the existing concrete frame with an exacting facade and to provide a contemporary appearance; overcoming all of the interface tolerances and structural position problems in the process.

N

M Price commissioned a survey of the existing structure once all the existing cladding had been removed. The original facade had been removed by others prior to Bam being appointed and as such M Price and Bam had access scaffolding that had not been designed to accommodate the setting out of the new facade. This posed several challenges: designing the works to meet the architectural intent, the setting out and structural limitations of the existing structure, as well as the logical constraints. The anodised finished of the works meant that an extended supply chain had to be managed to deliver the project within a short and demanding programmed period.”