Wood Wharf H1-4

Wood Wharf is a mixed-use development situated in the east of Canary Wharf – UK’s biggest financial hub in the heart of east London. The development consists of commercial, residential and hotel elements. In over a 23-acre site, Wood Wharf offers office and retail space and over 3000 residential units. Surrounded by water, the urban composition of Wood Wharf focuses on a greater use of the waterfront for residents and workers.

Our work for Wood Wharf’s residential scheme comprises of two 10 and 11-storey buildings that offer 11 affordable homes, school, medical centre and other amenities. Working together with the developers and architects, M Price is proud to have offered high external specification that match the architecture and style of neighbouring buildings at Wood Wharf. Our façade approach embodies the standards and strategy developed for the site based on the expected energy consumption, noise reduction and use of renewable energy opportunities.

M Price designed, supplied, and installed all aspects of the glazing and cladding to all four buildings, including the canopies, copings, AOVs, and automatic doors. M Price used a blend of systems to provide the optimum performance and value for money. For the residential buildings, we used a Reynaers system for the windows and sliding doors to the balconies and used a Schuco system for the school and the medical center. M Price has a pedigree in delivering residential developments for developers. We understand the demands of having multiple end users and are committed in providing only the best solutions.

The striking architecture combined with the vibrant and sustainable environment offer the perfect place for all those who are looking for residential properties positioned for the best that the capital has to offer. One third of the whole site were initially planned for parks and green space as making the most of the waterfront was one of the key points of the whole plan. Wood Wharf raises the bar for affordable housing in London.

The development was designed by Patel Taylor Architect Studio and was built by the Canary Wharf Group developers.

Fulham Reach

Fulham Reach is one of the recent outstanding developments that M Price has been proudly involved at. Located in one of the most dramatic parts of the River Thames, Fulham Reach offers luxury riverside living with panoramic river views. Its contemporary architecture was designed to perfectly match with the surroundings and reflect the uniqueness of the area.

The prestigious award-winning development offers a mix of modern apartments and grand penthouses with outside terrace areas in the upper floors. With spectacular views across the River Thames towards Hammersmith Bridge and surrounded by landscape gardens and elegant boulevards, Fulham Reach represents London riverside living at its best.

M Price was the perfect choice as a façade contractor for the development which has become part of a reshaped West London skyline. The exterior has been carefully designed and built to the highest standards. Our team’s dedication in delivering only the best work is always bound by choosing the right materials and specifications with great care.

M Price provided a complete vertical envelope in this project. For reasons of cost, M Price tendered a facetted façade using Reynaers curtain walling with integrated Reynaers sliding doors. However, to give the perception of a curved building, bespoke curved Brise Soliel and balustrade were used. We have also provided lots of the sundry elements such as copings, soffits etc.

M Price has had the technical expertise and commercial acumen to understand both the financial and aesthetic drivers of the project. Having worked with Developers for many years, they were able to focus on what was visually important and what was financially imperative.

Situated close to Chelsea, Kensington and the West End, the development provides a comprehensive range of elegantly designed residential units that will satisfy the residents’ needs. Known as prime London, its location offers residents and visitors the best of both worlds: proximity to the capital’s most sought-after landmarks and countryside living.

Fulham Reach was designed by international architects John Thompson & Partners and built by award-winning developers St George Developments Ltd.

The Compton 

M Price was pleased to have been selected as the main façade contractor for The Compton – a luxurious residential development located in one of London’s most prestigious suburbs, St John’s Wood. The ten-storey residential building offers a collection of contemporary apartments and spacious penthouses.

Located in one of London’s most desirable locations, each of The Compton’s luxurious apartment is planned and internally designed to make the most out of the picturesque views.

The surrounding area’s architectural design influenced by the Art Deco style has inspired the design of The Compton and its characteristic motifs are imprinted in the building’s signature features.

M Price’s involvement in this project brought impeccable results. Our team worked closely with the developers and architects in producing and delivering an exterior composed entirely of cast aluminium. The aluminium façade is unique in its carved patterns and textures, while the building’s colour changes based on the light. We are proud to have had the opportunity to work with recycled materials in this project, giving The Compton a beautifully detailed exterior with a sustainable and eco-friendly outcome.

M Price designed, supplied, and installed all the glazing including the curved glass elements which were procured from a specialist company in Spain. We managed the supply chain for the cast aluminium including the design of the supporting structure and the installation of the cast aluminium cladding panels.

M Price were best placed to deliver this project due to their background and extensive experience in providing the best solutions in multiple disciplines.  In order to provide the optimum solution for the project while considering all the factors of technical performance in relation to cost, M Price decided to use a blend of systems with high performing sliding Reynaers doors into Schuco curtain wall. The foundry that produced the cast aluminium panels has developed a bespoke production line facility specifically for high volume construction projects.

Not only is the building stunningly beautiful but it delivers a combination of thermal efficiency and acoustic performance that makes living in the apartments a comfortable and luxurious experience. The unique design, the style perfectly integrated with the surroundings, and the materials chosen for The Compton outline a new era for the British architecture. 

The Regent’s Park – one of the capital’s most magnificent parklands – is minutes away from the development offering residents and visitors a wide variety of activities: an open-air theatre, splendid gardens and landscapes, playgrounds, and visits to the London Zoo.

The Compton was designed by the famous Simon Bowden Architecture studio and build by luxury developer Regal London.

Maple Quay – RIBA Award Winning Project 2014

M Price showed the full potential of its off-site manufacturing capabilities on the Canada Water project, saving time and money on a landmark scheme.

Every construction firm wants the chance to work on a landmark project, a building that imprints on memories and impacts on the skyline. And if that skyline happens to represent the vista of a capital city, so much the better.

For M Price, working as the facade contractor on the 24-storey residential block in Canada Water in South-east London, is one such project. Designed by Glenn Howells, it will act as the gateway to the Canada Water site.

As well as one central 24-floor tower, four other low-rise buildings in the form of townhouses and apartments with floor-to-ceiling glazing and brick facades will also be developed to create 688 new homes.

The building’s cladding will be made up of shifting planes of glazing with vertical columns running over them up the height of the tower. At the top is a two-storey facade overrunning the roof on the three broader sides of the tower and enclosing a garden pushing the height up to approximately 80m.

All of the cladding panels will be fabricated and glazed off-site, and delivered and installed from cranes.

This eliminates the need for external scaffolding saving time and money for the client.

It is a little surprise that working on such a high-profile scheme has been a career highlight for Colin Chapman and he is particularly proud of the off-site manufacturing:: “This is the sort of project that, in the past, would normally be reserved for bigger, European contractors. This building’s facade will be manufactured off-site and all the panels craned up onto it. It’s fairly unusual for a UK contractor to be doing it this way. You need good design, factory space and a strong cash reserver to fund materials in advance. But it sets us apart from our competitors.”

 

Winchmore House

M Price recently worked on the glass facade at one of the most high-profile locations in the capital, here’s how it achieved the perfect finish.

M Price had to pull together all of its expertise and past experience of working in the London office market to deliver a flawless facade on Wichmore House, a scheme just off Fleet Street which is about as central as you can get and the hub one of London’s financial and media districts.

The 80,000ft office space required the design, supply and installation of over 4,000m² of curtain walling and anodised rain screen panels from the lower ground floor to the terraces. All roles are taken on by M Price.

The brief was demanding as the client was after a crisp “seamless” glass facade which meant larger glass sizes and weights. Some panes weighed as heavy as 280kg. M Price got around these problems by consulting with specialists in this area, Sika Structural Glazing, to ensure that the process went as smoothly as possible and created the desired finished effect.

Adam Waring says: “Strong project management was required to deliver this project and M Price assembled a team of experienced personnel to design and manage the installation works coupled with a close working relationship with the projects supply chain including the aluminium glass and rain screen suppliers.

The main design concerns emanated from the need to re-clad the existing concrete frame with an exacting facade and to provide a contemporary appearance; overcoming all of the interface tolerances and structural position problems in the process.

M Price commissioned a survey of the existing structure once all the existing cladding had been removed. The original facade had been removed by others prior to Bam being appointed and as such M Price and Bam had access scaffolding that had not been designed to accommodate the setting out of the new facade. This posed several challenges: designing the works to meet the architectural intent, the setting out and structural limitations of the existing structure, as well as the logical constraints. The anodised finished of the works meant that an extended supply chain had to be managed to deliver the project within a short and demanding programmed period.”

Dalston Junction

Dalston has a new underground station, and above ground, M Price is installing the total facade on a very sought-after residential scheme.

The development of the multibillion-pound East London line extension through the capital has created a real buzz around locations across the city that are now better connected than ever before. One of these areas is Dalston in north London. With a brand new station opening just last year, Dalston has seen a huge surge in activity and interest. And where activity goes, homeowners follow.

M Price played a central and integral role as facade contractor on this multimillion-pound residential and mixed-use scheme that is being built directly above the new Dalston Junction Underground station. A mixture of two-, three- and four-bedroom luxury apartments, this residential project is one of the most exciting currently under development in the capital. And certainly Dalston Square is a development with some of the most convenient transport links.

The striking cladding is instrumental in ensuring that this building makes a real impact – setting it apart from others around it. Around 21,000m worth of cladding panels were required to bring this scheme to life.

The project is divided into two phases, the North and South Blocks. The Dalston Junction North Blocks have now been complete, on time and on budget, and the South Blocks construction program has been accelerated as a result of such positive feedback.

Colin Chapman says: “In the current market we find ourselves continually challenged by our clients to deliver projects within ever tighter timescales, also to assist in getting the project started by tackling budgetary issues head-on and working without clients’ technical teams to deliver real-life and viable value engineering options. This was undoubtedly achieved on the project at Dalston.”